Hämtar information

Sommardäck

Sommarhalvåret bjudet oss på skiftande väderlek. Vid ihållande regn kan det samlas vatten på vägbanorna och risken för vattenplaning ökar. Mönsterdjup och luftryck minskar risken för vattenplaning.

Sommarväg med gröna ängar på båda sidorna av vägen

Kortare bromssträcka

Om du kör med vinterdäck på sommarvägarna blir bromssträckan ca 15 % längre. För kortast bromssträcka på sommaren rekommenderas sommardäck med 3 mm mönsterdjup. Minsta tillåtna mönsterdjup på sommardäck är 1,6 mm. Använd sommardäck på sommaren för bästa väggrepp. Dessutom blir det dyrt då vinterdäck slits 20 procent snabbare än sommardäck.

Minska risken för vattenplaning

Ett större mönsterdjup minskar risken för vattenplaning det gör att vattnet trycks undan och minskar risken för vattenplaning. Om du har ett lågt däcktryck ökar också risken för vattenplaning, ta reda på vilket däcktryck som är rekommenderat för dina däck. Vinterdäck på sommarvägar är betydligt instabilare än sommardäck, de flesta klarar inte en klassisk undanmanöver med vinterdäck utan att få okontrollerad sladd.

Sommardäck på sommaren

Och vinterdäck på vintern, läs mer om reglerna:
Vinterdäck hos Transportstyrelsen

Hitta rätt däck

Boka tid hos din närmaste auktoriserade återförsäljare av Ford  så får du hjälp att byta till rätt däck.

Du kan också hämta stenskottsplåster gratis för att skydda din vindruta så fort som möjligt när du fått ett stenskott.

Ford Försäkring - Ett samarbete mellan Ford Sverige (Hedin Motor Company) och If Skadeförsäkring AB, där If är försäkringsgivare