Sveriges enda märkesförsäkring för Ford

Logo Ford

Fel bränsle i tanken?

När du byter fordon eller kör en bil som inte är din egen, är det lätt att oavsiktligt tanka fel sorts bränsle. Man tenderar ofta att välja det bränsle man är bekant med.

Tankar fossil bränsle.

Om din Ford är minst halvförsäkrad hos Ford Försäkring ersätter försäkringen rengöring av tank, behållare, ledningar och följdskador när du har tankat fel vätska i bilens drivmedelstank eller fyllt på fel medel i annan behållare i bilen. Max ersättning 100 000 kr. Du kan läsa mer om feltankning i försäkringsvillkoren 

Gör så här om du har tankat fel bränsle

  • Starta inte motorn

    Har du redan kört iväg – stanna direkt och stäng av bilen. Det räcker med att vrida om nyckeln för att det felaktiga bränslet ska dras in i systemet och förstöra bränslesystemet, och i värsta fall även motorn.
  • Bärga bilen

    Kör inte till verkstaden du måste beställa bärgare direkt eller få hjälp med att bogsera bilen så att inte motorn förstörs. Som kund hos Ford Försäkring får du bilen bärgad till närmaste märkesverkstad, där bland annat bränslet byts ut genom tömning och sanering av tanken.

Undvik att tanka fel bränsle

För att undvika feltankning kan du titta på dekalen som visar vilket bränsle bilen kräver. Denna sitter normalt innanför tanklocket. Dekalen brukar även visa färgen på pumpens handtag. Det vanligast är att man råkar tanka bensin i en dieselbil inte tvärtom eftersom munstycket för diesel är större och får inte plats i en bensinbil.

  • Grön pump för bensin
  • Svart pump för diesel
  • Blå pump för etanol

Egen tank för AdBlue

AdBlue är en vätska som hjälper till att rena dieselavgaserna, AdBlue ska fyllas i en extra tank som är tydligt uppmärkt och AdBlue får endast fyllas på i denna tank. Om du är osäker kan du läsa i bilens instruktionsbok eller kontakta din märkesverkstad för ditt bilmärke.

Kvinna sitter i bil med säkerhetsbältet på sig och tittar i mobiltelefonen

Anmäl skada

Du kan anmäla din skada direkt i mobilen - dygnet runt. Fotobesiktiga skadan direkt med mobilen och följ ditt ärende på Mina sidor.

Händer syns reparera bilmotor.

Maskin- och elektronikförsäkring

Om din Ford är minst halvförsäkrad ingår maskin- och elektronik­försäkring. Maskinskadeförsäkring gäller tills den är 10 år gammal eller har gått 15 000 mil.