Vad du kan göra för att slippa skador

Här kan läsa om vad kan du själv göra för att stoppa biltjuven, hur du bäst utrustar bilen med säkerhetsprodukter och hur ett godkänt larm påverkar försäkringen.

Parkera smart och töm bilen själv

Tänk på hur du parkerar bilen. Om du parkerar bilen synligt, gärna under en gatlykta eller på en trafikerad gata, är det svårare för tjuven att få tillfälle till inbrott eller stöld. I parkeringshus, på flygplatser och på färjeterminaler förekommer mycket stölder. Där är det extra viktigt att inte lämna kvar något i bilen – töm bilen själv, innan tjuven gör det. 

Utrusta bilen rätt

Om du utrusta bilen rätt kan du känna dig lugn och säker på vägen. Vi rekommenderar att du har följande saker i bilen:

  • Handbrandsläckare med 2 kg pulver
  • Ficklampa
  • Reflexväst
  • Första hjälpen-väska
  • Ett markeringsband för att märka ut olycksplatsen vid viltolycka

Du får rabatt

Tack vare samarbetet med If kan vi erbjuda dig som har en Ford Försäkring rabatt i Ifs Säkerhetsbutik.
Se alla säkerhetsprodukter för bil i butiken

Godkänt larm – lägre självrisk

Bilar som är utrustade med ett godkänt larm utsätts inte lika ofta för inbrott som bilar utan larm. Har du ett godkänt larm får du sänkt självrisk vid inbrott.
Se vilka självrisker som gäller

Var försiktig med bilnycklarna

Märk dina bilnycklar på ett anonymt sätt som inte avslöjar vilken bil de tillhör, om de skulle hamna i orätta händer. Förvara heller aldrig bilnycklarna i, eller i närheten av bilen.

Byt däck i tid

Perioden den 1 december–31 mars måste du ha vinterdäck enligt lag. Om du råkar ut för en halkolycka före den 1 december får du full ersättning från försäkringen även om du hade sommardäck vid olyckstillfället. Råkar du däremot ut för en halkolycka med sommardäck efter den 1 december får du betala 5 000 kr mer i självrisk, enligt villkoret för försäkringen. 

När du har barn i bilen

Det räcker med en häftig inbromsning eller en krock i 40 km i timmen för att barn ska skadas i bilen. Därför behöver de sitta säkert under bilfärden.
Så skyddar du barn i bilen

Feltankning

Om du råkat tanka fel bränsle i bilen finns det risk för stora skador på bilen. Det vill vi, precis som du, helst undvika. Läs våra råd om vad du ska tänka på vid feltankning.
Att tänka på vid feltankning